ZHI-BAI DIHUANG
Zhi-Bai Dihuang Wan - Dihuangová kulička s zhi(mu) a (huang)bai
Zhi Bai Di Huang Wan - Svěžest podvečerní pagody
Základní charakteristika
Jde o modifikaci základní směsi vyživující jin ledvin a jater Liuwei Dihuang, doplněnou o byliny ochlazující horkost a vylučující vlhkou horkost.
Účinky směsi dle tradiční čínské medicíny
- Rozhojňuje jin a spouští oheň dolů
- Vyživuje nedostatečný jin ledvin a jater
- Ochlazuje horko a oheň z nedostatečnosti
- Vylučuje vlhko a horko ze spodního ohniště
Indikace
- Nedostatek vody ledvin
- Prázdnota du-mai (GV dráhy)
- Ubývání kostní dřeně
- Ochablost kostí a beder
- Nárůst ohně z prázdnoty jin
- Přílivová horkost
- Sálání v kostech
- Poluce
- Kradmé pocení
- Sucho v ústech
- Bolesti v krku
Složení směsi a stěžejní účinky bylin dle TCM
Shudihuang
Rehmanie lepkavá - kořen vařený ve víně
Rozhojňuje jin ledvin a jater, doplňuje krev a esenci
Shanzhuyu
Dřín lékařský - plod
Doplňuje a podporuje játra a ledviny
Shanyao
Jam čínský - oddenek
Podporuje čchi a vyživuje jin, doplňuje slezinu, plíce a ledviny
Zexie
Žabník východní - oddenek
Odvádí vodu, odfiltrovává vlhkost, pročišťuje oheň ledvin
Mudanpi
Pivoňka křovitá - kůra kořene
Pročišťuje horkost, ochlazuje a oživuje krev
Zdroj informací
V. Ando - Farmakologie klasické čínské medicíny; Svítání, 2007
G. Maciocia - Praxe čínské medicíny; ANAG, 2020